100% Ovidiu Tender in dialog cu Robert Turcescu

Robert Turcescu 21.07.2004

De același autor

Sunteti om de afaceri, cotat de revistele care se ocupa cu alcatuirea topurilor celor mai bogati romani, cu averea intre 80 si 140 milioane de dolari. Corect, d-le Tender? Sunt banii din conturi, e averea personala?
D-le Turcescu, nu se pune problema de averea personala sau banii din conturi. Probabil, evaluarea a fost facuta dandu-se o valoare actiunilor la societatile pe care le detin.


Deci nu sunt in conturile dvs. acesti bani?
Nu, nici nu se pune problema.

Dar cateva zeci de milioane, poate spre 100, valoreaza afacerile dvs.?
Sigur. Ati fost securist, d-le Tender?
D-le Turcescu, nu am fost securist. Ati avut vreo legatura cu serviciile...?
Nu am avut nici o legatura nici cu serviciile secrete, nici cu Securitatea. Dar ce faceati inainte de 1989?
Am facut Facultatea de Mine la Petrosani, dupa care anul 1989 m-a prins ca lucrator, sef de unitate in alimentatie publica. In ‘90 eram sef de complex la Timisoara. Dar ce legatura aveau minele cu...?
N-aveau nici o legatura. Si inca o unitate de alimentatie publica!
Nu s-a datorat unei pasiuni de-ale mele, am facut o facultate pentru ca parintii mei mi-au impus sa fac o facultate tehnica, nu pentru ca as fi avut o pasiune deosebita pentru minerit.
Si cum ati ajuns sa fiti sef de unitate in turism?
Calificandu-ma in turism.
Ati facut dupa aceea niste calificari?
Da.

Dar armata unde ati facut-o?
Nu am facut armata.

De ce nu ati facut-o?
Din cauza faptului ca am un singur rinichi din nastere.

Si tatal dvs.?
Tatal meu a fost ofiter de graniceri, din 1950 pana in 1985, a iesit la pensie ca sef al Statului Major al Brigazii de Graniceri Timisoara.
Fratele dvs. a avut vreo legatura cu serviciile secrete?
Fratele meu nu a avut absolut nici o legatura cu serviciile secrete.


N-aveti in familie nici un fel de legatura cu serviciile secrete. Dar stiti ca in ultimii ani s-a vorbit in presa despre o posibila legatura a dvs. cu astfel de structuri!
Este o eroare, cu certitudine. Probabil singura legatura care ar putea sa fie, nicidecum cu serviciile secrete, cu cei care poarta uniforma civila, este simpatia mea pentru toti militarii, datorita faptului ca tatal meu a fost militar si am crescut in unitati militare.
Dar va plac fostii angajati ai Securitatii! Vorbeam de angajatii dvs. Aveti angajati din fostele structuri ale Securitatii statului?
Din fostele structuri?

Da, ofiteri din Securitate care sa fie in afacerile dvs.? Nu, ofiteri de Securitate nu, ofiteri care au afaceri in Ministerul de Interne da, ofiteri din Ministerul Apararii Nationale da, fosti ofiteri, ofiteri de rezerva.
Dar ofiteri din Directia de Informatii Externe ati angajat? Nu.
Ba ati angajat, d-le!
Pe cine?
Va spun eu! Dupa propria dvs. declaratie, pe d-l Daniel Daianu.
D-l Daniel Daianu nu este angajatul meu!
D-l Daniel Daianu, potrivit unei declaratii care, pusa intre ghilimele, cu alte cuvinte va apartine dvs., in aceasta revista - un supliment cu Cei mai puternici dintre romani -, dvs. declarati: "Daniel Daianu - despre care revista scrie: fost economist-sef al BNR, ex-ministru de Finante, fost ofiter DIA al Departamentului de Informatii Externe - ne face oficiile de consultanta financiara."
A, este vorba de un contract pe care-l avem cu firma lui de consultanta, nu este nicidecum angajatul meu, desi as fi fost onorat ca d-l Daniel Daianu sa fie alaturi de noi in procesul economic pe care-l desfasuram.

Si in rest nu aveti nici o legatura cu fosti ofiteri din Securitate?
N-am nici o legatura in mod special.

Nu lucrati cu ei?
Nu. Cu Ministerul Apararii, cu Ministerul de Interne, dar nu cu Securitatea. Sunteti prieten cu Radu Timofte, seful Serviciului Roman de Informatii?
Eu as vrea sa cred ca suntem prieteni, pentru ca Radu Timofte si-a inceput activitatea ca ofiter de graniceri in unitatea pe care o comanda tatal meu. Deci ne cunoastem din anii ‘68-’70 si am ramas prieteni in toata aceasta perioada.

Dar cu d-l Talpes de cand va cunoasteti?
Cu d-l Talpes, mai recent, din anii ‘90, insa in primul rand este un banatean, este un om de o mare valoare, dupa parerea mea, si profesionala, si umana. Si daca dumnealui a declarat ca imi este prieten, imi permit si eu sa fac publica aceasta chestiune.

Dar cum l-ati intalnit pe d-l Talpes? Care este istoria, pe scurt, a acestei relatii intre dvs. si actualul vicepremier, fost sef al Administratiei Prezidentiale si fost sef al Serviciului de Informatii Externe?
Pot sa va spun cu certitudine ca l-am cunoscut dupa ce nu mai era ambasador la Sofia, deci in perioada in care nu mai avea nici o activitate sau vreo implicare politica sau in Guvernul Romaniei. Cum? N-as putea sa va spun. Nu este un secret, dar nu mai retin. Nu mai stiti cum l-ati intalnit pe d-l Talpes!

Datoriile catre stat

Afacerile dvs. in momentul de fata, d-le Tender, sunt profitabile?
Daca nu ar fi profitabile, probabil nu le-as mai face. Sau daca nu ar avea perspective. Exista in grupul de firme pe care il reprezint...
Il patronati!
E un fel de a spune "patronat".

Va temeti de cuvantul asta?
Nu, nu ma tem, dar in mentalitatea noastra, a romanilor, timp de 50 de ani patronul a fost considerat dusmanul poporului, chestie care s-a mentinut si dupa '90. Ei, lasati, ca ne-a mai trecut acuma!
Ne-a mai trecut, da.

Spuneti-mi cum este cu afacerile. Sunt profitabile?
Sunt afaceri profitabile, afaceri care pot fi profitabile, afaceri care nu sunt profitabile si afaceri care nu pot fi facute profitabile.

De ce nu va platiti datoriile catre stat?
D-le Turcescu, nu sunt datoriile mele, sunt datoriile unor societati comerciale pe care le-am preluat, pe care le-am cumparat de la stat, pentru ca am cumparat pachete majoritare de actiuni de la statul roman. Erau unele societati care aveau datorii la stat - va dau exemple... Va dau eu niste exemple: CAROM Onesti, 4.341 de miliarde de lei datorii catre stat.
Nu sunt datorii care au fost facute de cand societatea mea, nu eu, este actionar majoritar la CAROM.

Atlas GIP, 683.

Daca-mi permiteti, daca tot am ajuns aici. Asta este, eu stiu, o meserie: de a lua societati in stari de dificultate economica, pe care sa incerci sa le rentabilizezi, sa le faci sa le creasca valoarea. Eu cred ca oamenii care indraznesc sa preia companii in situatii dezastruoase din punct de vedere economic ar trebui incurajati de catre guvern, pentru ca aceste companii puteau foarte bine sa intre in faliment. Pentru ca, nu stiu daca stiti, si la Vulcan, si la CAROM, a fost singura oferta pe care am prezentat-o eu in procesul de privatizare. Nimeni n-a avut curajul sau inconstienta sa se...

Dar dvs., in contractele pe care le incheiati pentru aceste societati, va obligati ca la un moment dat sa si platiti datoriile pe care aceste societati le au in momentul de fata sau in momentul in care le-ati preluat de la statul roman?
Exista reglementari ca un act normativ. Este cazul Vulcanului, unde trebuia emis un ordin comun al principalilor creditori, in scopul de a anula majorarile si penalitatile pana la data privatizarii si de reesalonare pe termen de 5 ani.
Eu zic ca nu mai platiti niciodata datoriile astea, d-le Tender! Pe modelul multor afaceri similare desfasurate in Romania in ultimii 14 ani.
Deci, deocamdata sunt in grafic la multe societati.
Mai intai se vorbeste ca Ovidiu Tender este omul de casa al Cotrocenilor, prin relatia speciala pe care o aveti cu fostul sef al Administratiei Prezidentiale, d-l Talpes, actualmente vicepremier, si prin faptul ca in mai toate deplasarile prezidentiale din ultimii ani ati fost in compania presedintelui Ion Iliescu si in grupul de oameni care se deplaseaza cu presedintele la diverse intruniri, reuniuni internationale.
Bine, cred ca acest lucru ar trebui sa-l faca orice om de afaceri roman pentru ca, mergand intr-o alta tara impreuna cu presedintele sau cu echipa de oameni de afaceri pe care o ia dumnealui in deplasari, ai posibilitatea sa realizezi contacte pornind de la un nivel superior. Sa va dau un exemplu: pentru ca sa-l cunosc pe presedintele Companiei Nationale a Petrolului din Vietnam, daca as fi mers singur ca simplu turist, probabil imi trebuiau vreo 2-3 ani de zile. Asa, am reusit intr-o singura zi, legatura fiind facuta de catre d-l presedinte Ion Iliescu.

Dar cum ajungeti dvs. in anturajul presedintelui Ion Iliescu? Va suna cineva de la Cotroceni?
Se fac niste liste cu cei care-si exprima dorinta de a participa la o deplasare, la o misiune economica sau alta, si daca este acceptat, normal ca va face parte din misiunea economica.
Cu d-l Radu Timofte spuneati ca sunteti prieten, cu d-l Talpes sunteti prieten. Banuiesc ca si cu d-l presedinte, nu ca sunteti prieten, dar sunteti cunostinte vechi deja, dupa atatea deplasari. Cu d-l Hrebenciuc sunteti prieten, d-le Tender?
Cu d-l Hrebenciuc sunt... Nu am discutat niciodata sub acest aspect, insa avem o relatie foarte apropiata, ne cunoastem de multi ani, din ‘93-’94, si suntem intr-o relatie amicala foarte buna.

Cu d-l Iacubov? Ma cunosc si cu d-l Iacubov, dar mult mai putin decat cu d-l Hrebenciuc.

M-am intalnit cu Dinu Patriciu, dar in nici un caz pentru ca sa-l santajez

Dar cu d-l Dinu Patriciu in ce relatie sunteti, d-l Tender?
Cu d-l Dinu Patriciu sunt, din punctul meu de vedere, intr-o relatie normala, intr-o relatie colegiala, n-as putea sa spun de amicitie sau prietenie. N-am avut absolut nimic sa-i reprosez in relatia cu mine, decat faptul ca m-a acuzat de santaj intr-o chestiune care nu-mi apartine.

Sa reamintim despre ce este vorba, poate ne explicati putin. La un moment dat s-a anuntat declansarea unei anchete PNA in chestiunea privatizarii Petromidia si d-l Dinu Patriciu a reactionat, spunand ca la baza anchetei PNA se afla un memorandum fals, elaborat de Departamentul Securitatii Nationale, semnat de ministrul de stat Ioan Talpes, prietenul dvs., si Paul Sarbu, fost consilier in cadrul Departamentului Securitatii Nationale, si remis presedintelui Ion Iliescu. Dinu Patriciu spune ca acest memorandum a fost dat publicitatii prima data de revista Atac la persoana si preluat de presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. Revista aceea, Atac la persoana, s-a transformat intre timp in cotidianul Atac. Apropo, ce legatura aveti cu acest cotidian, d-le Tender?
Absolut nici o legatura!

Nici o legatura nu aveti cu cotidianul Atac?
Nu finantez, nu sunt proprietar, n-am absolut nici o legatura cu cotidianul, eu nu stiu cine a lansat treaba asta pe piata...

Am o informatie din Academia Catavencu ca dvs. sunteti cel care a bagat bani foarte multi in acest cotidian, Atac!
Eu n-am cum sa dovedesc faptul ca n-am bagat, dar ar trebui sa dovedeasca cei care afirma faptul ca am bagat.

Asadar, spunea d-l Patriciu, prin acest memorandum dat publicitatii, autoritatile se razbuna deoarece conducerea Rompetrol nu a cedat unui santaj la care a fost supusa la inceputul lunii martie. "Ni s-a cerut sa fuzionam cu RAFO Onesti, spune d-l Patriciu, sub amenintarea ca vom avea foarte mult de suferit daca nu vom accepta aceasta fuziune. Aceste incercari de santaj s-au produs in data de 2 si 3 martie acest an, ele au fost exercitate in prima zi, 2 martie, de d-l Marian Iancu, administrator al grupului VGB Oil, o firma foarte bine cunoscuta in industria petroliera, iar pe 3 martie de catre d-l Ovidiu Tender. La propunerea de fuzionare le-am raspuns ca orice este posibil cu conditia sa se adreseze bancii noastre de investitii si sa aiba toate documentele financiare auditate. Raspunsul a fost: Pai nu asa! O facem si-om vedea noi dupa aceea. Era evident o incercare de a salva RAFO. Din punct de vedere al afacerilor as fi putut sa nu am nimic impotriva, dar sub santaj nu puteam sa accept o astfel de solutie".

V-ati intalnit cu d-l Patriciu, d-le Tender?
Dupa aceea, nu, dar daca a spus-o, mai trebuie s-o dovedeasca. Bine, dar eu nu pot sa cred ca d-l Patriciu iese in fata presei si spune ca s-a intalnit cu Ovidiu Tender...
D-le Turcescu, dar trebuie sa dovedeasca. Deocamdata suntem in instanta, eu am facut plangere penala acuzandu-l de calomnie, am initiat un proces civil. Am avut un termen, al doilea termen va fi in septembrie pentru amandoua procesele, si penal, si civil, si instanta va hotari. Ziceti ca nu v-ati intalnit cu d-l Dinu Patriciu! M-am intalnit in mai multe randuri cu Dinu Patriciu, dar in nici un caz nu m-am intalnit cu dumnealui pentru ca sa-l santajez.

Bun. Si atunci explicati-ne si noua, celor care asistam de pe margine la acest scandal, de ce ar fi iesit Dinu Patriciu sa spuna ca l-ati santajat dvs.?
Opinia mea este ca dumnealui vrea sa politizeze o cifra economica. Dumnealui, din cate am inteles din ceea ce am citit si eu prin presa, are un deficit sau o datorie la bugetul statului estimata undeva pe la 700 de milioane de dolari. Este o chestiune pur economica, care nu am inteles ce legatura ar avea cu mine sau cu...

Dar dvs. de ce v-ati intalnit, cand v-ati intalnit, cu d-l Patriciu, d-le Tender?
Ultima data m-am intalnit cu el intrucat Rompetrolul si o companie de la Institutul de Prospectiuni Geologice participau impreuna la o licitatie in Irak. Si am considerat ca este normal sa ne intalnim si noi ca sa stabilim detaliile acestei licitatii.

Nu am nici o legatura comerciala cu RAFO

Dar cu RAFO aveti vreo legatura in momentul de fata, d-le Tender?
Cu RAFO singura legatura care exista astazi este faptul ca am pachetul majoritar de actiuni la societatea Carom, care este gandita si creata ca, impreuna cu RAFO, sa realizeze o unitate de rafinare si postrafinare pentru componente care rezulta din procesul de rafinare si cu care RAFO nu are ce sa faca. Deci aceasta platforma industriala a fost gandita ca un tot, ea nu poate sa functioneze separat, niciodata RAFO nu poate sa functioneze fara Carom, si Caromul sa functioneze fara RAFO. Din aceasta cauza sunt interesat de propunerea care s-a facut instantei de a reface aceasta platforma petrochimica.

N-ati preluat o datorie pe care RAFO o avea catre Petrom la un moment dat?
Nu, a fost un fel de delegatie imperfecta. Nu a fost o preluare de datorie, a fost o asumare a unei responsabilitati de a plati datoria lui RAFO catre Petrom in situatia, bineinteles, in care si RAFO putea, la randul ei, in timp, sa-mi plateasca ceea ce eu plateam la Petrom. Am platit vreo 6 milioane de dolari in contul lui RAFO la Petrom, dupa care RAFO n-a mai putut sa-mi plateasca si, in conditiile astea, am incetat si eu platile catre Petrom.

In ziarul Ziua din 3 iulie negati vreo legatura cu RAFO!
Nu am absolut nici o legatura ca aliat, nu am nici o legatura ca finantator, nu am nici o legatura comerciala cu RAFO.

D-l Patriciu v-a nominalizat printre actionarii firmei Balkan Petroleum, compania care a preluat controlul rafinariei din Onesti, iar dvs. ati spus: "Ce sa salvez la RAFO, cand aceasta firma este in faliment declarat in tribunal. E de la sine inteles ca aceste afirmatii sunt niste glume."
N-am inteles la ce va referiti.

Eu va intreb daca mai aveti vreo legatura cu RAFO in momentul de fata si daca aveti vreo legatura cu Balkan Petroleum.
Nu am nici o legatura cu Balkan Petroleum.

Nu merge, d-le Tender! Uite, am in fata acest ziar despre care dvs. ati spus ca nu aveti nici o legatura desi, o sa vedeti, e un atac din toate pozitiile la adresa lui Dinu Patriciu aproape zi de zi. Cred ca stiti ziarul.
Da.

Deci dvs. declarati lucrul acesta pe 3 iunie: ca n-aveti nici o legatura cu Balkan Petroleum s.a. Pe 11 iunie, ziarul Atac, sub un titlu incredibil, RAFO merge mai departe, publica un interviu cu un domn, Alexandru Marian Iancu, presedintele acestui grup, Balkan Petroleum Ltd., care inteleg ca detine in momentul de fata controlul la RAFO. Si zice d-l acesta, Alexandru Marian Iancu - de fapt il intreaba reporterul: "Cine sunt actionarii din spatele Balkan Petroleum?". Si dansul zice: "Adica cine se afla in spatele usilor inchise?" Reporterul zice: "Da, cine se afla acolo?" "Aceasta intrebare vizeaza un secret profesional si nu va pot spune fiindca ar insemna sa incalc clauza de confidentialitate si sa pierdem finantarile, cel putin o parte din ele. Totusi, pentru a va satisface pe cat posibil curiozitatea, va pot informa ca in prezent se poarta negocieri cu Grupul Tender."
Corect.

"De ce cu acest grup?", intreaba reporterul. "Pentru ca acesta poate sa aduca la RAFO, in cadrul programului de reorganizare cu care ne vom prezenta in fata judecatorului sindic de langa Tribunalul Bacau, atat partea de petrochimie din CAROM Onesti, experienta UTON Onesti ca mecanic sef al platformei, cat si partea specifica a activitatii Solventul Timisoara, care ne apropie de piroliza din Pancevo, necesara in aprovizionarea partiala cu materie prima pentru MTB si cauciuc. Cautam interdependentele realizate prin constructia acestor obiective strategice." Dar ziceati ca nu mai aveti nici un fel de legatura cu cei de la RAFO!
Nu, m-ati intrebat daca am vreo implicatie in RAFO, nu daca am vreo legatura cu cei de la RAFO, daca sunt implicat ca actionar in Balkan sau in RAFO!

Va intrebam daca aveti vreo legatura in momentul de fata cu ei.
Nu vreo legatura de actionariat! Este un program comun pe care-l facem pentru a propune instantei sa aprobe programul de reorganizare care contine refacerea platformei petroliere.

Cu d-l Corneliu Iacubov!
Nu cu d-l Corneliu Iacubov.

D-l Iacubov nu mai are nici o legatura cu RAFO in momentul de fata?
Eu personal nu am cu dansul nici un fel de discutie pe aceasta tema.

Cu d-l Hrebenciuc aveti discutii pe aceasta tema?
Nu, nu.
Dansul a sustinut foarte mult relansarea RAFO
Normal, este deputat de Bacau.

Relatia cu Frank Timis si Rosia Montana

D-le Tender, Evenimentul zilei din 4 iunie scria: "Potrivit unor surse apropiate Executivului, imediat dupa anuntarea scoaterii la privatizare a Petrom in interiorul guvernului s-au creat trei grupuri: unul care ar fi vrut vanzarea Petrom unei firme americane, Halliburton & Tender S.A., - acesta era consortiul - si care era sustinut, scriu colegii de la Evenimetul zilei, de serviciile secrete si de Cotroceni, Ioan Talpes, altul strans in jurul ministrului Industriei, Dan Ioan Popescu, care ar fi preferat o companie ruseasca, Gazprom, care are deja un acord cu Lukoil, si un al treilea grup, prezidat de Adrian Nastase, care pleda pentru vanzarea Petrom unei companii europene. Castigatorul partidei pare sa fie, cel putin pentru moment, primul ministru." Cum comentati?

Ce pot sa va spun cu certitudine este ca, intr-adevar, noi, cei trei, am facut un consortiu in scopul de a participa la privatizarea Petromului, dar din considerente pe care comisia le-a considerat sau le-a gandit ca fiind reale, am fost eliminati din competitie inca din faza initiala.

As spune ca v-ati suparat foarte tare dupa aceea si ati declansat un intreg razboi. Nu, nu s-a pus problema de un razboi, dar nu consider ca a fost. Daca nu pentru mine, care sunt de aici, sunt roman, cel putin pentru compania Halliburton nu cred ca eliminarea din start dintr-o competitie a fost un gest care sa-i bucure.

Dar totdeauna va inconjurati de personaje foarte controversate, sa spunem. Cine este presedintele acestei firme, Regal Petroleum?
Regal Petroleum este o companie al carei presedinte este Frank Timis.

Cine e d-l Frank Timis, ca noi il stim ca fiind acelasi om...
Din pacate, nu este cunoscut.

Este acelasi om care face acele chestiuni pe la Rosia Montana...
Nu, care nu mai face acuma nici o chestiune pe la Rosia Montana intrucat nu mai este presedintele companiei si el nu mai are nici o tangenta cu compania. Din pacate, este foarte putin cunoscut printre romani, desi ar trebui sa fie, pentru ca este un roman plecat din tara la 15 ani.
Acum stiti ca despre d-l Frank Timis s-a scris ca este implicat in traficul de heroina, ca a suferit niste condamnari in legatura cu acest trafic!
D-le Turcescu, el este presedintele a doua companii publice. Dvs. banuiesc ca stiti ce inseamna o companie publica care este cotata pe bursa din Londra, sau a trei companii publice care sunt cotate pe bursa din Londra. A fost presedintele unei companii care este cotata pe bursa din Toronto. Deci daca cineva isi imagineaza ca nu a fost verificat inainte de a fi acceptat ca presedinte al celor doua companii, se insala.

Ei, d-le Tender, nu merge! Stiti de ce? Dvs. ati avut un scandal cu un alt personaj despre care cred ca trebuia sa-l fi verificat peste tot. Este vorba de celebrul ofiter NATO Willem Matser, care a fost acuzat de spalarea a vreo 200 de milioane de dolari.
Imi pare rau.
Scandalul este foarte mare, lumea cred ca-l cunoaste.
Nu, e bine ca m-ati intrebat si de acest scandal.
Voiam sa va spun ca, daca in legatura cu d-l Matser n-au reusit verificarile, n-au stiut ce poama au cei de la NATO in curte, sa spunem, ce sa mai zicem de un domn ca Frank Timis, care conduce companii!
Daca presa stie ca a fost condamnat, adica va imaginati cumva ca bursa nu stie ca a fost condamnat, daca ar fi real?
Deci nu-i real, spuneti, ceea ce este in legatura cu d-l Frank Timis!
Din ceea ce mi-a spus el si din ceea ce cunosc eu, nu se pune problema ca ar fi fost traficant de stupefiante. Am inteles ca a avut o amenda sau doua pentru detinere, probabil in anii copilariei sau anii tineretii.
Pentru consum propriu.
Probabil pentru asta.
Avem cazuri recente in Romania.
Recent in Romania vedeti ca este o moda care se preia de la o generatie la alta, si probabil este o varsta la care s-a lasat si el...

Dar dvs. de ce v-ati bagat, legat de Rosia Montana? Pentru ca ati acceptat la un moment dat sa fiti directorul companiei. Mai sunteti acolo?
Nu, am fost unul dintre directorii independenti din consiliul de administratie, nu am fost...

Dar de ce ati intrat in aceasta afacere foarte controversata?
DDin doua motive: unu, pentru ca am crezut si cred in acest proiect, si al doilea, pentru ca, facand parte din consiliul de administratie sau din board-ul unei companii publice din care mai faceau parte bancheri si niste fonduri de investitii, oameni mari ai finantelor mondiale, pentru mine a fost o ocazie foarte buna de a-i cunoaste si de a inchega niste legaturi si niste relatii mai apropiate cu ei.

Stiti ca a existat - spuneti ca dvs. credeati in acest proiect de la Rosia Montana - un protest semnat de vreo 24 de asociatii nonguvernamentale sub titulatura Declaratia de la Rosia Montana, in care spuneau ca acest proiect are un impact social negativ: 900 de gospodarii stramutate, 2.000 de oameni dezradacinati, afecteaza in mod catastrofal toti factorii de mediu - aer, apa, sol - si toate formele de viata vor fi afectate direct pe o suprafata de cel putin 1.600 de hectare si, indirect, pe o suprafata greu de evaluat. Proiectul contravine Conventiei europene pentru protectia peisajului, la care Romania a aderat, utilizarea tehnologiei de extragere a aurului contravine Declaratiei de la Berlin din 2001, care interzice prelucrarea prin cianurare, ce genereaza deteriorarea ireversibila a ecosistemelor.
D-le Turcescu, eu am privit putin altfel chestiunea. Din punct de vedere social, nimeni nu poate sa-i oblige pe locuitori sau pe proprietarii de case sa se mute de acolo. Deci, daca ei au acceptat, treaba a fost in regula. Din punct de vedere al mediului, dvs. probabil nu stiti ce este acum in zona.

Ba stiu, cum sa nu, d-le Tender. Nu e bine!
Nu e bine deloc, stiti ca nu este bine. In momentul in care s-a oferit...
Nu putem spune ca este bine, dar acuma nu trebuie sa acceptam sa fie si mai rau. Nu. S-a oferit o companie sa vina, sa investeasca, sa faca o curatenie care nu s-a facut de 2.000 de ani; dupa ce face curatenie, sa construiasca, sa gandeasca si sa organizeze un alt sistem care sa nu mai permita sa fie ceea ce este astazi. Avem Garda de Mediu, avem organisme. Daca nu se respecta ceea ce s-a propus sau ceea ce s-a gandit de catre investitori, este foarte simplu sa inchida intr-o secunda toata pravalia. Care ar fi problema?
Nu stiu, eu cred ca mai aveau si alte interese acolo.
Eu nu aveam nici un fel de interes.
In Academia Catavencu, 2004, scrie asa: "Tender este acea persoana fizica si juridica pe mana careia au incaput tehnologii si informatii conexe cu securitatea nationala, cum ar fi Institutul Geologic al Romaniei cu tot cu datoria lui de peste 30 de miliarde de lei, mai putin cu cei 240 de cercetatori care au plecat in America, restul de 60 stau la mila guvernului si-si asteapta salariile neplatite cu lunile. Tender n-a uitat insa sa-si adjudece si Intreprinderea de Prospectiuni si Laboratoare, plus Biblioteca Nationala, care depozita singura colectie de carote de foraj din Romania. Extractia unei singure carote de la 1.000 de metri adancime costa cateva miliarde de lei. Si a luat inclusiv arhivele IPL. Or, asta inseamna ca pe mana lui Tender au incaput toate datele cu privire la zacaminte, adica la petrol si aur, unde are interese personale prin societatile Atlas GIP si Gabriel Resources Ltd. Or, asta inseamna ca Tender nu mai este persoana juridica, ci institutie." s.a.
Institutul Geologic Roman este un institut national si daca cei de la Academia Catavencu stiu vreo metoda prin care se poate privatiza un institut national...
Intreprinderea de Prospectiuni si Laboratoare.
Aia este altceva: este o societate comerciala care a fost scoasa la privatizare la o licitatie la care am participat, am castigat licitatia si am devenit actionar majoritar.
Dar aveti date cu privire la zacamintele din Romania, d-le Tender?
Eu n-am nici un fel de date, datele le are societatea si este normal ca, lucrand de 50 de ani sau avand 52 de ani de existenta, sa cunoasca mai multe decat cunosc cei de la Academia Catavencu vizavi de resursele naturale ale Romaniei.

Deci aveti astfel de informatii!
E normal sa stim mai mult decat ei, sunt cei mai buni geologi.
Inseamna ca nu degeaba vi s-a facut propunerea asta, sa intrati totusi acolo, in Gabriel Resources, ca director.
Nu, n-a avut nici o legatura una cu alta.
Ei cum, v-a propus asa, pur si simplu, d-l Frank Timis - veniti, d-le, sa intrati in proiectul asta de la Rosia Montana?
Desigur, pentru ca avea nevoie... Dupa parerea lui am fost necesar, fiind roman si crezand in acest proiect.

Ce-ati crezut in momentul in care impreuna cu d-l Frank Timis ati sponsorizat acea celebra intalnire a spionilor, de la Snagov?
Bine, n-am fost singurul, a fost si BCR...
Si BCR, e adevarat, dar toata lumea a ramas uimita sa vada ca Tender si Frank Timis sponsorizeaza o reuniune a...
...a serviciilor secrete din 24 de tari.
V-a cerut d-l Talpes sa-l ajutati?
Nu, nu.
Dar cine v-a cerut?
Cel care mi-a cerut a fost Matser.

Scandalul Willem Matser

Dar cum l-ati cunoscut pe acest Matser?
L-am cunoscut in Bucuresti, prin intermediul a doi ofiteri.
Ce fel de ofiteri?
Ofiteri.
De care, d-le Tender? Ce ofiteri sunt astia? Eu de ce nu-l cunosc pe Matser prin intermediul a doi ofiteri? Sa vina doi ofiteri sa bata la usa la mine sa spuna: Turcescu, hai sa-l cunosti pe unul, Matser!
Matser a solicitat sau si-a exprimat dorinta de a cunoaste oameni de afaceri seriosi in Romania si eu i-am fost prezentat. Deci asta a fost.
Dar ce legatura avea Matser, care era ofiter NATO, cu afacerile?
El mi-a spus ca ocupatia lui sau preocuparea lui de consilier la secretarul general al NATO nu este incompatibila cu o preocupare pentru afaceri.
Dar nu v-ati intrebat niciodata de unde are Matser sute de milioane de dolari? Ca v-a propus sa va preia 45% din afacere pe niste sute de milioane de dolari!
Intai sa ajungem la final. Deci, in final, instanta olandeza a constatat ca tot ceea ce a spus Matser au fost povesti, ca tot ceea ce a scris presa si acuzatiile care i s-au adus de fapt nu s-au confirmat, si singura acuzatie pentru care a primit o condamnare de 14 luni a fost de fals - faptul ca mi-a falsificat mie niste documente in ideea de a lua un credit fara ca sa stiu, bineinteles, in numele companiei mele. Asta a fost tot. Atata timp cat el nu a fost condamnat si cat i s-au retras acuzatiile de spalare de bani...
A fost condamnat pentru fals la 14 luni de inchisoare, pedeapsa care s-a considerat executata.
Corect. Deci nu s-a pus problema nici o secunda nici de spalare de bani, nici de trafic de droguri.
Dar un escroc tot era, recunoasteti?
Eu eram potentiala victima din toata aceasta poveste. Dar Matser era un escroc, dupa ce s-a dovedit ca a facut tot soiul de falsuri?
Daca reusea sa faca tot ceea ce si-a programat, eu as fi fost cel prejudiciat.
D-le Tender, eu va intreb daca era un escroc sau nu.
Normal, din moment ce a vrut sa escrocheze. Dar asta nu a reusit sa duca pana la capat si, v-am spus, singurul care putea sa fie prejudiciat in aceasta actiune a lui, daca-i reusea pana la sfarsit, eram eu.
Spuneti ca doi ofiteri v-au contactat. Ma intrebam daca era mai usor sa va fi prezentat d-lui Matser prin intermediul d-lui Talpes, cu care spuneati ca sunteti bun prieten, pentru ca d-l Talpes, la un moment dat, l-a prezentat pe d-l Matser ca fiind un bun prieten al Romaniei si al romanilor, si al serviciilor.
Si eu am avut o perioada in care m-am inteles foarte bine cu el, nu pot sa neg aceasta chestiune. Asta nu are nimic de-a face cu interesele lui de a comite o frauda economica sau, eu stiu, ce a gandit el sa faca.

Despre UGIR-1903

Va certati cu actualul ministru al Industriilor, d-le Tender?
Eu nu ma cert cu actualul ministru al Industriilor.
N-aveti nici un fel de dispute in momentul de fata cu d-l Dan Ioan Popescu?
Nu, n-avem ce sa disputam.
Cum n-aveti ce sa disputati? Pai dvs. activati intr-o zona de care raspunde, intr-un fel, d-l Dan Ioan Popescu. Mai mult decat atat, dansul are un cuvant de spus in privatizarea Petrom.
N-am nici o legatura cu privatizarea Petrom.
Nu mai aveti acum!
Am fost exclus din start, asta este. Am luat jucariile, am plecat acasa. In momentul de fata nu am nici un fel de disputa, adica nici nu am ce disputa sa am. Singurele legaturi pe care le am cu Ministerul Economiei sunt cu regii sau societati din subordinea Ministerului Economiei, care sunt unii dintre clientii unor firme de-ale noastre.

Sunteti si presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, o organizatie patronala. Cum ati ajuns dvs. presedinte acolo, d-le Tender? Ca, practic, ati aparut peste noapte ca presedinte al acestei organizatii patronale.
Suntem intr-un moment in care este necesara o unificare de pozitii, de opinii...
Lasati, ca asta este de 14 ani. Cum ati ajuns acolo sa preluati aceasta organizatie patronala? Tot incercam sa ne unificam - sindicatele incearca sa se unifice, patronatele la fel, guvernul incearca uneori sa se unifice.
Pe acest fond am fost contactat de o delegatie restransa a unor vechi membrii ai UGIR-1903, care mi-au facut propunerea, postul fiind liber din 2001, de cand d-l ministru Dan Ioan Popescu s-a autosuspendat sau si-a dat demisia din functia de presedinte, sa candidez pentru a fi presedintele acestei organizatii.
Pai nu erati nici membru!
Cum sa nu!
Erati membru UGIR?
In UGIR nu sunt persoane fizice, sunt societati comerciale. Vulcanul este unul din membrii fondatori. Solventul din Timisoara este unul dintre membrii fondatori. Preluaserati in momentul acela Vulcanul?
Sigur ca da.
Ziarele au scris ca brusc, peste noapte practic, ba uneori chiar in doua ore, ati fost transformat din statutul de membru in statutul de vicepresedinte si apoi brusc ati fost numit presedinte.
Dar nu am cum sa fiu membru. Ziarele s-au inselat pentru ca nu am cum sa fiu membru, membrii UGIR-ului sunt societati comerciale, nu sunt persoane fizice.
Si stiti ceva despre UGIR-ul asta sau despre miscarea patronala? Ca sunteti, teoretic, presedintele celei mai mari organizatii. Mai aveti una, facuta de d-l Milut.
Nu stiu daca este cea mai mare, dar va spun cu certitudine ca este cea mai veche, adica 101 de ani de existenta recunoscuti de instanta.
Lasati, ca in Romania nu mai tine cu asta.
Nu, nu, nu, e recunoscut de instanta!
Am avut noi un scandal recent cu Federatia Romana de Fotbal. Mai e una care e de la 1931, n-o mai recunoaste nimeni, asa ca...
Asa a fost recunoscuta!
Si acum dupa 1989 discutam.
Este foarte importanta ca miscare, este foarte important pentru viata economica a oricarei tari sa aiba un patronat real, un patronat care sa poata lua pozitie in situatiile necesare, un patronat care sa aduca la cunostinta oricarui executiv problemele cu care se confrunta economia in mod real. Pentru ca fiecare guvern are niste teoreticieni si cred ca aceasta imbinare dintre cunostintele teoretice ale reprezentantilor guvernamentali cu experienta sau problemele de care se lovesc patronii in practica este generatoare de progres.

Da, suna foarte frumos ce ati spus dvs.
Si aici va trebui sa ajungem!
Dar din aceasta pozitie de presedinte al UGIR-1903 reusiti sa mergeti si catre organismele internationale sa discutati?
Fara discutie ca avem parteneriate.
Orice organizatie din asta patronala sau sindicala se afiliaza, in general, ca sa fie recunoscuta in plan international - si in partea de organizatii patronale banuiesc ca e cu atat mai important - la fel si fel de confederatii din astea internationale. Unde a trebuit sa va afiliati dvs.?
UGIR-1903 este membru al Federatiei Europene a Patronilor, cu sediul la Londra.
Declarati intr-un interviu ca marele proiect ar fi afilierea la UNICE, care inseamna Uniunea Confederatiilor Patronale si Industriale din Europa.
Dar nu este singura organizatie. Este UNICE-ul, este Federatia Europeana a Patronatului, sunt mai multe organizatii, fiecare poate sa-si exprime optiunea.
Dar o stiti pe asta? Am vorbit cu alti patroni si spuneau ca pentru ei visul asta e: sa afilieze si UGIR-ul la Uniunea Confederatiilor Patronale si Industriale din Europa.
Bineinteles ca se va intampla si aceasta afiliere in timp. Nu se poate pune problema de afiliere in momentul de fata pentru ca sunt membre ale acestei organizatii numai organizatiile patronale din tarile membre ale Uniunii Europene.

N-am contribuit si nu voi contribui niciodata la fondurile vreunui partid din Romania

Intrebarea pentru "bila alba, bila neagra" din finalul emisiunii e din zona asta, a UGIR-1903. Stau si ma intreb, am doua variante. Banuiesc ca ar trebui sa-i cunoasteti pe cei ce reprezinta UNICE. Si ar trebui sa-l cunoasteti pe acest personaj. Cine este presedintele acestei Uniuni a Confederatiilor Patronale si Industriale din Europa?
Presedintele este Jürgen Strube, secretarul general este Philippe de Buck.
Luati o bila alba, d-le Tender, dar mai am o intrebare pe final, ca un exercitiu de sinceritate. Sunteti membru al vreunui partid?
Nu sunt, nu voi deveni vreodata.
De ce?
Pentru ca orice om de afaceri, orice patron este in permanenta in contradictie cu guvernul, intrucat orice guvern tot timpul vrea sa ia mai multi bani, si noi vrem sa platim cat mai putin.
Dar sa stiti ca intrebarea era alta de fapt, de sinceritate si probabil ca va atarna mult in economia acestei emisiuni daca intr-adevar ceea ce ne-ati spus este adevarat sau nu. Ati contribuit cu bani de-a lungul acestor ani, d-le Tender, la fondurile vreunui partid din Romania?
Cu certitudine, nu.
Nici un leu!
Nici un leu si nici nu voi contribui niciodata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22